Santa Pau vila medieval és un recorregut autoguiat pel patrimoni històricoartístic del nucli del poble. No hi ha com descobrir al teu ritme tots els racons i secrets del nostre poble medieval!

Itinerari per Santa Pau vila medieval!

EL MIRADOR DE CAN PAUET

Començarem al Mirador de can Pauet des d’on podrem contemplar el recinte medieval de Santa Pau. Aquest, declarat conjunt historicoartístic l’any 1971, està presidit pel castell dels barons de Santa Pau. El castell articulà l’assentament d’un nucli de població al seu voltant des de mitjans segle XIII.

Aquest castell, de planta quadrangular i un pati central amb diverses dependències distribuïdes al seu voltant, és fruit d’un llarg procés constructiu. S’estén des de mitjans del segle XIII fins al segle XVIII.

La primera fase del procés de formació de la vila de Santa Pau, a redós de la residència dels barons, configura el recinte emmurallat de la vila vella amb cases adossades a la muralla. El portal de la vila nova, o portal de Sant Antoni és una de les dues portes d’accés de la vila vella. La primera fase del procés de formació de Santa Pau delimita l’accés entre la vila vella i la vila nova, que es va anar construint fora del recinte fortificat.

LA PLAÇA MAJOR DE SANTA PAU

La plaça Major és una de les places medievals més ben conservades de Catalunya. Destaquen els característics porxos amb arcades. La plaça també era anomenada antigament Firal dels Bous ja que hi tenia lloc el mercat.

Presidint la plaça s’hi troba l’església de Santa Maria, posterior a la resta del conjunt. El temple actual, del segle XVI, és d’un gòtic auster i destaca l’imponent campanar que perfila la silueta del municipi.

La vila vella s’articula a l’entorn d’un únic carrer que desemboca al portal del Mar, des d’on es pot apreciar, si la meteorologia ho permet, la badia de Roses.

L’expansió fora muralles de l’edat moderna configurà la vila nova, que s’inicia a la plaça de Baix i s’enfila pel carrer del Pont, on les llindes de les cases testimonien l’auge econòmic del passat.