No hi ha manera més noble de rendir culte a un territori que creure en els productes que ens dona aquesta terra, i més quan aquests recursos naturals, ens ofereixen productes d’una elevada qualitat organolèptica com són els Fesols de Santa Pau.

Fesols de Santa Pau, Denomicació d’Orígen Protegida!

L’ORÍGEN DELS FESOLS

Va ser en uns anys de secada en què la collita de blat va ser molt escassa, quan varen haver de plantar aquell llegum, provinent del anomenat nou continent, que fins al moment només s’utilitzava com a planta ornamental. De seguida es varen adonar que plantada en sòls d’origen volcànic s’aconseguien uns fesols d’un gust incomparable! Els fesols van servir d’aliment de supervivència durant diverses generacions, fins al punt que eren molts els que s’acostaven fins a les nostres contrades per recollir proteïna per passar l’hivern.

L’any 1988 es va crear l’Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau, amb la intenció de buscar la forma de mecanitzar el conreu i de millorar-ne la seva promoció i comercialització. En aquestes petites valls fèrtils, l’única manera d’aconseguir un mínim d’activitat viable i sostenible és produint productes amb valor afegit, d’elevada qualitat i intensitat, que tinguin un procés d’elaboració i de comercialització propi que permeti que el producte arribi al consumidor final.

Són microeconomies arrelades a la zona, que creen teixit social i cultural també al comerç i a la restauració. Font de vida per a un territori.

COM SÓN I QUÈ ELS CARACTERITZA?

Les característiques específiques dels Fesols de Santa Pau fan que aquest producte sigui considerat d’alt valor gastronòmic, tant a la comarca de la Garrotxa com arreu de Catalunya, i que sigui l’Ingredient principal d’una gran quantitat de receptes.

Les seves qualitats les adquireixen gràcies a la terra volcànica on són cultivats: un sòl porós i lleuger que afavoreix la retenció de l’aigua de la pluja sense provocar embassaments.

Els Fesols de Santa Pau són blancs i de forma arrodonida, tenen una superfície lleugerament brillant i la seva textura és més aviat llisa. El gra és de mida petita, amb un pes mitjà de 18 a 30 g per 100 llavors. Una vegada cuits, destaquen per tenir un gust molt suau, amb una textura especialment cremosa, una farinositat baixa-mitjana i una pell poc perceptible.

La zona de la DOP s’ha limitat només a aquests sòls de naturalesa volcànica, principalment d’emissions volcàniques recents, ja que han demostrat que posseeixen unes característiques molt especials. Són sòls excepcionals que no es troben en cap altra zona de la península Ibèrica.

Els Fesols de Santa Pau els podeu trobar en tots els envasos d’aquest producte, ja sigui sec, cuit o en conserva. No es venen mai a granel. Aquest producte es comercialitza sempre envasat i amb l’etiqueta del Consell Regulador.

1 comentari

Comments are closed.