Terra de volcans, fagedes, gastronomia, gorgs i molta, molta història!

Conjunt historicoartístic

Descobreix l’apassionant passat de Santa Pau, una vila que va néixer a partir del castell i del somni de Ponç III. Després de la mort del seu germà, Hug I, Ponç III es va convertir en el primer senyor de Santa Pau i de Finestres. Al primer quart del segle XIV, es va formar un nucli urbà al voltant del castell, creant un conjunt medieval fascinant.

Ponç III tenia un somni: convertir Santa Pau en una població d’importància. Així, el 15 de novembre de 1300, va atorgar la carta de població als futurs habitants de la vila. El castell de la baronia, les muralles i el conjunt històric-artístic són considerats béns culturals immobles d’interès cultural (BCIN) i es troben entre els més destacats del patrimoni català. Aquesta distinció suposa la seva inscripció al Registre de Béns Culturals d’Interès Nacional.

Endinsa’t en la riquesa històrica i arquitectònica de Santa Pau, on els somnis de Ponç III prenen vida. És una oportunitat única per explorar un llegat que forma part fonamental de la nostra cultura.

Els paisatges

Descobreix Santa Pau i tots els seus encants naturals. Aquesta localitat et seduirà amb els canvis de colors dels arbres, el soroll de l’aigua i dels animals, i l’olor de la humitat del bosc. Et perdràs entre els volcans i les empremtes que han deixat les seves erupcions al Parc Natural de la Zona volcànica de la Garrotxa.

No pots deixar de visitar la Pedra del Diable, un impressionant monument megalític, i la vall dels Arcs, amb les seves rouredes centenàries. A més, el Salt de Can Batlle i la màgica Fageda d’en Jordà et captivaran amb la seva bellesa natural.

Camina pel Pont d’Instints, un pont medieval de pocs metres de llargada, i descobreix els encants de El Sallent, envoltat de salts d’aigua al riu Ser. Santa Pau t’espera per oferir-te una experiència inoblidable enmig d’un paisatge de somni.

La ruta dels joves artistes

A Santa Pau, el 1992, es va celebrar una trobada d’artistes de Catalunya i Itàlia. Els resultats d’aquesta experiència artística es troben arreu del poble, integrant-se en el paisatge urbà. Les obres d’art, creades amb diversitat d’expressivitat i materials contemporanis, s’harmonitzen amb les pedres i el paisatge ancestral de Santa Pau.

Descobreix l’obra d’Ester Baulida a la placeta dels Valls i l’impressionant figura de bronze d’Anna Manel·la a la muralla del castell. No deixis de veure el “Trapezi” d’en Pep Camps i l’obra de Franco Marrocco, que transmeten profunditat i harmonia.

Al costat de la porta de Vila Vella i al final del carreró que desemboca a la Plaça Major, trobaràs altres peces artístiques per admirar. Aquestes petites obres d’art captiven amb la seva grandesa, que va més enllà de les seves dimensions. Deixa’t endur per la màgia d’aquesta ruta artística a Santa Pau.

El Parc Natural

A Santa Pau, formem part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, una autèntica joia natural. Aquí trobaràs llocs inoblidables com el Volcà Rocanegra, el Santa Margarida i el Croscat, a més de la màgica Fageda d’en Jordà.

En el nostre terme municipal, hi ha un total de 13 volcans que et sorprendran amb la seva majestuositat. El Parc Natural és reconegut com el millor exponent de paisatge volcànic a la península Ibèrica, amb més de 40 cons volcànics i 20 colades de laves basàltiques.

L’orografia, el sòl i el clima generen una vegetació variada i exuberant, amb boscos d’alzines, roures i fagedes d’un valor paisatgístic excepcional. T’invitem a explorar aquest entorn fascinant i connectar amb la natura en tota la seva esplendor.

Descobreix Santa Pau i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, un lloc màgic on la bellesa del paisatge volcànic et deixarà sense paraules.

Esglésies i ermites

Santa Pau, terra d’ermites i riquesa patrimonial. En aquesta encantadora localitat, trobem diverses ermites que ens transporten a èpoques passades. L’ermita de Sant Vicenç del Sallent, amb la seva senzillesa romànica del segle XII, és testimoni de la seva història. A poca distància, l’ermita de Santa Margarida de la Cot, situada al bell mig del cràter volcànic, ens captiva amb la seva estructura simple i els seus contraforts característics. No podem oblidar Sant Julià del Mont, enclavat a la serra homònima, amb les seves finestres de doble esqueixada. A més, Sant Martí, Sant Abdon i Sant Senén, Sant Miquel de la Cot, Santa Maria dels Arcs i Santa Llúcia de Trenteres enriqueixen aquesta terra d’ermites, preservant la seva riquesa cultural i religiosa. Descobreix la bellesa i l’espiritualitat d’aquestes ermites a Santa Pau.