Terra de volcans, fagedes, gastronomia, gorgs i molta, molta història!

Santa pau és un dels pobles medievals amb més encant de Catalunya. Al cor de la zona volcànica de la Garrotxa, t’espera per revelar-te els seus secrets, llaurats en muralles i carrerons empedrats.

Deixa’t seduir per una de les places porticades més ben conservades de Catalunya, degusta els famosos fesols, distingits amb una Denominació d’Origen protegida!

Viatjar a Santa Pau suposa una immersió en un paisatge únic de boscos singulars i cràters volcànics. Gaudiràs de panoràmiques de gran bellesa, on el verd infinit es fon amb el negre del basalt i els tons de coure de la lava, que fa milions d’anys modelaren aquesta zona de l’interior de Catalunya.

Conjunt historicoartístic

Descobreix l’apassionant passat de Santa Pau, una vila que va néixer a partir del castell i del somni de Ponç III. Després de la mort del seu germà, Hug I, Ponç III es va convertir en el primer senyor de Santa Pau i de Finestres. Al primer quart del segle XIV, es va formar un nucli urbà al voltant del castell, creant un conjunt medieval fascinant.

Ponç III tenia un somni: convertir Santa Pau en una població d’importància. Així, el 15 de novembre de 1300, va atorgar la carta de població als futurs habitants de la vila. El castell de la baronia, les muralles i el conjunt històric-artístic són considerats béns culturals immobles d’interès cultural (BCIN) i es troben entre els més destacats del patrimoni català. Aquesta distinció suposa la seva inscripció al Registre de Béns Culturals d’Interès Nacional.

Endinsa’t en la riquesa històrica i arquitectònica de Santa Pau, on els somnis de Ponç III prenen vida. És una oportunitat única per explorar un llegat que forma part fonamental de la nostra cultura.

Els paisatges

Descobreix Santa Pau i tots els seus encants naturals. Aquesta localitat et seduirà amb els canvis de colors dels arbres, el soroll de l’aigua i dels animals, i l’olor de la humitat del bosc. Et perdràs entre els volcans i les empremtes que han deixat les seves erupcions al Parc Natural de la Zona volcànica de la Garrotxa.

No pots deixar de visitar la Pedra del Diable, un impressionant monument megalític, i la vall dels Arcs, amb les seves rouredes centenàries. A més, el Salt de Can Batlle i la màgica Fageda d’en Jordà et captivaran amb la seva bellesa natural.

Camina pel Pont d’Instints, un pont medieval de pocs metres de llargada, i descobreix els encants de El Sallent, envoltat de salts d’aigua al riu Ser. Santa Pau t’espera per oferir-te una experiència inoblidable enmig d’un paisatge de somni.

La ruta dels joves artistes

A Santa Pau, el 1992, es va celebrar una trobada d’artistes de Catalunya i Itàlia. Els resultats d’aquesta experiència artística es troben arreu del poble, integrant-se en el paisatge urbà. Les obres d’art, creades amb diversitat d’expressivitat i materials contemporanis, s’harmonitzen amb les pedres i el paisatge ancestral de Santa Pau.

Descobreix l’obra d’Ester Baulida a la placeta dels Valls i l’impressionant figura de bronze d’Anna Manel·la a la muralla del castell. No deixis de veure el “Trapezi” d’en Pep Camps i l’obra de Franco Marrocco, que transmeten profunditat i harmonia.

Al costat de la porta de Vila Vella i al final del carreró que desemboca a la Plaça Major, trobaràs altres peces artístiques per admirar. Aquestes petites obres d’art captiven amb la seva grandesa, que va més enllà de les seves dimensions. Deixa’t endur per la màgia d’aquesta ruta artística a Santa Pau.

El Parc Natural

A Santa Pau, formem part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, una autèntica joia natural. Aquí trobaràs llocs inoblidables com el Volcà Rocanegra, el Santa Margarida i el Croscat, a més de la màgica Fageda d’en Jordà.

En el nostre terme municipal, hi ha un total de 13 volcans que et sorprendran amb la seva majestuositat. El Parc Natural és reconegut com el millor exponent de paisatge volcànic a la península Ibèrica, amb més de 40 cons volcànics i 20 colades de laves basàltiques.

L’orografia, el sòl i el clima generen una vegetació variada i exuberant, amb boscos d’alzines, roures i fagedes d’un valor paisatgístic excepcional. T’invitem a explorar aquest entorn fascinant i connectar amb la natura en tota la seva esplendor.

Descobreix Santa Pau i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, un lloc màgic on la bellesa del paisatge volcànic et deixarà sense paraules.

Esglésies i ermites

Santa Pau, terra d’ermites i riquesa patrimonial. En aquesta encantadora localitat, trobem diverses ermites que ens transporten a èpoques passades. L’ermita de Sant Vicenç del Sallent, amb la seva senzillesa romànica del segle XII, és testimoni de la seva història. A poca distància, l’ermita de Santa Margarida de la Cot, situada al bell mig del cràter volcànic, ens captiva amb la seva estructura simple i els seus contraforts característics. No podem oblidar Sant Julià del Mont, enclavat a la serra homònima, amb les seves finestres de doble esqueixada. A més, Sant Martí, Sant Abdon i Sant Senén, Sant Miquel de la Cot, Santa Maria dels Arcs i Santa Llúcia de Trenteres enriqueixen aquesta terra d’ermites, preservant la seva riquesa cultural i religiosa. Descobreix la bellesa i l’espiritualitat d’aquestes ermites a Santa Pau.

Deixa’t seduir pel patrimoni medieval de la vila de Santa Pau!

Descobrir el patrimoni arquitectònic que s’amaga entre volcans, fagedes i colades de lava és una experiència que has de viure. A Santa Pau podràs passejar per la vila medieval, construïda fa més de 700 anys i viure, ara i aquí, la teva història!

Amb visita guiada

Si tens ganes de visitar Santa Pau i, alhora, vols que et descobrim tots els racons i raconets i històries passades entre carrerons i muralles medievals, reserva ja la teva visita! Amb la visita descobriràs el patrimoni arquitectònic que s’amaga entre volcans, fagedes i colades de lava!

Santa Pau té molta història! Tanta, que inclús les pedres parlen… diuen!

La visita que us proposem és de caràcter històric, cultural, patrimonial i gastronòmic, i permet al visitant conèixer amb tot detall un dels pobles medievals més ben conservats i amb més encant de Catalunya!

Consulta a l’agenda les pròximes visites programades.

Al teu aire

Garrotxa Cultour pot ser el millor aliat per seguir la proposta de descoberta del patrimoni de Santa Pau. Hi trobaràs informació molt completa de tots els indrets d’interès (ermites, edificis singulars…) amb fotografies, vídeos i passatemps de tota mena, que permetran als més petits aprendre tot jugant.

Registra’t o entra amb el teu compte de Facebook, marca els llocs que vagis visitant i consulta el rànquing dels usuaris més inquiets.

QUÈ NO ET POTS PERDRE?

El castell dels barons de Santa Pau

Al voltant de l’imponent edifici del castell es construí la vila vella al segle XIV. Aquest castell, de planta quadrangular i un pati central amb diverses dependències distribuïdes al seu voltant, és fruit d’un llarg procés constructiu: des de mitjans del segle XIII fins al segle XVIII.

L’Ajuntament vol comprar l’edifici que fins ara es troba en mans privades. Per a aconseguir-ho, ha llançat un procés de compra associativa. Posa-hi el teu granet de sorra col·laborant-hi! Informa-te’n aquí.

La Plaça Major de Santa Pau

La plaça Major és una de les places medievals més ben conservades de Catalunya. Destaquen els característics porxos amb arcades. La plaça també era anomenada antigament Firal dels Bous ja que hi tenia lloc el mercat.

Presidint la plaça s’hi troba l’església de Santa Maria, posterior a la resta del conjunt. El temple actual, del segle XVI, és d’un gòtic auster i destaca l’imponent campanar que perfila la silueta del municipi.

El portal de la vila nova, o portal de Sant Antoni és una de les dues portes d’accés de la vila vella. 

Portal del Mar

La vila vella s’articula al voltant d’un únic carrer que desemboca al portal del Mar, la principal porta d’accés a la vila medieval, i, des d’on es pot apreciar, si la meteorologia ho permet, la badia de Roses.

El mirador de Can Pauet

Des del Mirador de can Pauet podràs contemplar les magnífiques vistes d’una part del recinte medieval de Santa Pau, declarat conjunt historicoartístic l’any 1971.

La plaça de baix i el carrer del Pont

L’expansió fora muralles de l’edat moderna configurà la vila nova, que s’inicia a la plaça de Baix i s’enfila pel carrer del Pont, on les llindes de les cases testimonien l’auge econòmic del passat.